Курс «Технічна творчість учнів» висвітлює широкий спектр дидактичних питань, що стосуються технічної творчості учнів основної школи, як основи їх підготовки до майбутньої творчої технічної діяльності на промисловому виробництві.

Значна увага курсу приділяється розгляду методичних питань:  методики організації і реалізації  різних типів творчої технічної діяльності учнів та добору її змістового компонента; принципів і критеріїв формування системи творчих завдань, винахідницьких задач для розвитку кмітливості, винахідливості,  технічного творчого мислення і уяви учнів, здатності до фантазування; методів технічної творчості та методик розв’язування творчих технічних задач, способів оцінювання навчальних досягнень учнів і т. ін.

Особлива увага курсу акцентується на психологічних основах творчої діяльності людини та важливості їх врахування у процесі творчої технічної діяльності учнів (асоціативне мислення, асоціації, інтуїція, інертність мислення тощо).

Концепція курсу передбачає максимальний розвиток різнопланових творчих здібностей учнів: компетентностей у теоретичних питаннях технічної творчості, практичних умінь розроблення творчого проекту, що передбачає проектування і виготовлення технічних моделей і виробів реального застосування, вирішення творчих завдань, розв’язування винахідницьких задач тощо; сприяє формуванню творчої особистості учня.

Також навчальна дисципліна зумовлює розвиток творчих здібностей у студентів при створенні нових технічних рішень, з урахуванням вимог технічної естетики, ергономіки та економічної доцільності розробки. При цьому студент набуває знання з основ охорони прав інтелектуальної власності.