Курс «Доклінічні  методи діагностики біологічної активності сполук» вивчається у 3 семестрі та є вибірковою навчальною дисципліною.

Основна мета засвоєння курсу «Доклінічні  методи діагностики біологічної активності сполук» полягає у опрацюванні сучасних методів доклінічних досліджень з використанням широкого спектру класичних підходів з лабораторними експериментальними тваринами та альтернативними методами; вивчення порядку проведення доклінічних випробувань токсичності та безпечності лікарських сполук для здоров’я людини та довкілля з метою їх реєстрації або ліцензування з метою одержання дозволу на їх клінічні випробування з подальшим упровадженням препарату в промислове виробництво та медичну практику.

Очікувані результати навчання

Згідно з вимогами освітньо-професійної програми студенти повинні:

знати:

·           правил роботи з експериментальними системами (лабораторними тваринами та альтернативними системами in vitro).

·           основних схем інфузії та дослідження метаболізму потенційних лікарських засобів in vivo з дотриманням загальних принципів біоетики у відповідності до Хельсінської декларації.

·           загальних уявлень щодо методів індукції експериментальних патологічних станів в системі in vitro та in vivo.

·           ролі доклінічних досліджень в створенні нових лікарських засобів, в розробці стратегії лікування та прогнозуванні найпоширеніших захворювань.

вміти:

·           робота з експериментальними тваринами згідно правил біоетичного комітету.

·           застосування підходів щодо доклінічного прескринінгу із застосуванням альтернативних методів на основі культивованих клітин.

·           використання статистичного аналізу для визначення терапевтичного діапазону потенційних лікарських засобів на живі системи.

·           застосування базових знань соціальних та медичних аспектів при використанні результатів доклінічних досліджень на групах добровільних донорів.

·           розробка протоколів для доклінічних досліджень потенційних лікарських засобів.

·           використання отриманих знань в галузі фундаментальної біології та практичної медицини та токсикології.