Біохімія-теоретична основа харчових виробництв. На всіх підприємствах харчової промисловості переробляється сировина біологічного походження, тому основи біохімічних знань потрібні сьогодні технологам харчової промисловості.

Надзвичайно велика роль біохімії в удосконаленні технологічних процесів, а також у створенні нових раціональних схем та принципів переробки  сировини.

Знання біологічної хімії дає можливість спеціалістові розуміти суть біологічних процесів у різних галузях біотехнологічних виробництв, кваліфіковано керувати технологічним процесом, науково його обґрунтовувати та вдосконалювати з метою отримання високоякісних продуктів та раціонального використання перероблюваної сировини.

Мета дисципліни – формування необхідного рівня теоретичної та практичної підготовки з основ біохімії для використання майбутнім фахівцем харчових технологій у практичній діяльності знань щодо будови, властивостей речовин і матеріалів, хімічних процесів, що відбуваються при виробництві та зберіганні продуктів, хімічних методів дослідження сировини та матеріалів.