Навчальна дисципліна «Латинська мова» надає здобувачам вищої освіти комплекс необхідних знань, що стосуються основ граматики латинської мови, лексики, як основи утворення наукових та філософських термінів в іноземних та рідній мовах, які мають переважно латинське походження, фразеології, крилатих висловів та афоризмів. Курс орієнтований на усвідомлене засвоєння термінів греко-латинського походження та їх використання в навчальній, науковій та виробничій діяльності.

Предметом вивчення навчальної дисципліни «Латинська мова» є сукупність лексико-граматичних засобів, необхідних для вивчення граматики латинської мови та засвоєння необхідного мінімуму латинських слів та крилатих висловів.


Програма навчальної дисципліни складається з трьох змістових модулів:

  1. Фонетична та граматична системи латинської мови.

2. Морфологія латинської мови

3. Основи синтаксису в латинській мові


Мета дисципліни – ознайомити здобувачів вищої освіти із основами латинської мови, допомогти набути практичних умінь і навичок перекладу латинських текстів. Розуміння та використання у навчальній, науковій та виробничій діяльності сучасної фахової та іншої термінології, яка має латинське походження. Оволодіння студентами основами латинської мови надасть їм можливість читати і перекладати філософські та історичні тексти написані латинською мовою.

Загальноосвітні завдання курсу полягають у розширенні лінгвістичного світогляду студентів, у підвищенні їх загальної мовної культури шляхом удосконалення навичок нормативного вживання слів греко-латинського походження. Завдяки чіткій побудові граматики та синтаксису латинська мова розвиває також уміння та навички логічного мислення, аналізу та синтезу.

Виховне та загальноосвітнє значення має знайомство здобувачів вищої освіти із історією виникнення латинської мови, її значенням у розвитку європейської культури та науки.