Курс неорганічної хімії повинен сприяти розвитку теоретичного мислення, формуванню наукового світогляду студентів. В лекційному курсі необхідно показати тенденції розвитку неорганічної хімії, глибоко і всебічно розкривати питання хімізації народного господарства країни, озброювати майбутніх фахівців комплексом знань, практичних вмінь та навичок для активної творчої діяльності.            

            Зміст курсу неорганічної хімії для студентів вищих навчальних закладів будується на базі знань з хімії, фізики і математики в обсязі програм середньої школи. Обсяг і зміст курсу повинні слугувати основою для подальшого вивчення студентами інших хімічних дисциплін, чітко корелювати із спорідненими дисциплінами шляхом встановлення міжпредметних зв’язків, сприяти засвоєнню і глибокому розумінню фізико-хімічної суті біологічних наук. Ці найважливіші завдання курсу неорганічної хімії знайшли відображення в навчальній  програмі.

Курс розроблен з використанням системно-структурного підходу на основі логіко-психологічного аналізу навчального змісту та освітньо-професійної  програми. Це дозволило виділити основні модулі змісту курсу, які охоплюють найбільш важливі розділи, та встановити послідовність їх вивчення з метою зведення окремих понять та навчальних елементів в єдину систему. Не менш важливим є обґрунтований розподіл часу (кредит) на вивчення певного модуля навчального матеріалу. При розробці запропонованого курсу були сформульовані мета, головна проблема та провідна ідея кожного модуля, здійснено ґрунтовний модульний аналіз змісту курсу для забезпечення оптимального конструювання навчального матеріалу курсу та методики його вивчення.