Мікробіології та вірусології належить важлива роль у розв’язанні сучасних проблем сільського господарства, медицини, харчової промисловості, охорони навколишнього середовища від шкідливих забруднень тощо. Виходячи з цього, знання теоретичних основ мікробіології та вірусології, навички роботи з мікроорганізмами необхідні професіоналам біологам та хімікам.

Весь курс розподілено на 4 змістові модулі: “Морфологія і ультраструктура прокаріот” (Теми: “Мікробіологія – наука про мікро­організми”, “Будова бактеріальної клітини”); “Фізіологія, генетика та систематика мікроорганізмів” (Теми: “Фізіологія мікроорганізмів”, “Ріст і розмноження бактерій”, “Генетика мікроорганізмів”, “Номенклатура та класифікація бактерій”, „Віруси як неклітинна форма життя”); “Екологія мікроорганізмів” (Теми: “Мікроорганізми та навколишнє середовище”, “Розповсюдження мікроорганізмів”, “Біогеохімічна діяльність мікроорганізмів”); “Мікроорганізми у медицині, виробництві та сільському господарстві” (Теми: “Мікробіота організму людини, тварин, рослин”, “Вчення про інфекцію”, “Мікроорганізми у промисловості та сільському господарстві”).