Навчальна дисципліна «Ландшафтна екологія» є комплексною у вивченні природних компонентів, тому що відповідні курси «Геологія з основами геоморфологи», «Ґрунтознавство», «Метеорологія і кліматологія» «Гідрологія», «Біологія», «Загальна екологія (та неоекологія)» є підґрунтям дім цієї дисципліни.

Значимість курсу «Ландшафтна екологія» полягає у тому, що він дає цілісне уявлення про стан природних комплексів, їх ієрархію і структуру, методи дослідження, у тому числі картографічні, а також формує практичні навички польових еколого-ландшафтних досліджень.

Дисципліна «Ландшафтна екологія» у свою чергу є підґрунтям для дисциплін, які спираються на концепцію , системності екологічних досліджень, а саме: «Моделювання і прогнозування стану довкілля», «Моніторинг довкілля» «Екологія міських систем», «Заповідна справа» та інших.

 

Програма навчальної дисципліни “Ландшафтна екологія” розроблена на основі аналізу навчального змісту та освітньо-професійної програми підготовки бакалавра за напрямом «Екологія» з використанням системно-структурного підходу. Це дозволило виділити змістовні модулі курсу, встановити логічну послідовність їх вивчення з метою зведення окремих понять та навчальних елементів в єдину систему. На вивчення кожного змістовного модуля обґрунтовано розподіл часу.

При розробці даної програми сформульовані мета, головна проблема та провідна ідея вивчення кожного модуля, здійснено ґрунтовний аналіз змісту курсу для забезпечення оптимального конструювання навчального матеріалу курсу та методики його вивчення. Вибір питань, тем модулів та розділів навчального матеріалу базується на визначенні типової задачі діяльності вчителя хімії та змісту умінь кваліфікаційного рівня “бакалавр”, які повинні набути студенти в результаті вивчення дисципліни.

       Весь курс розподілено на 3 модулі: “Предмет, метод і еволюція знань із ландшафтної екологи” (Теми: "Ландшафтна екологія як наука", "Історія ландшафтознавства і ландшафтної екології", "Ландшафтний підхід у визначенні полігеокомпонентних природних систем")), “Структура і функціонування ландшафтних екосистем” (Теми: "Морфологічна структура ландшафту", "Вертикальна структура ландшафту", "Горизонтальна структура ландшафту",  "Динаміка ландшафтних екосистем", "Стійкість і саморегуляція ландшафту"), “Дослідження ландшафтних екосистем" (Теми: "Геохімічний і геофізичний аспект дослідження ландшафту", "Картографування ландшафтних екосистем", "Природні геосистеми і їх середовище", "Антропогенні впливи та реакція ландшафтів на них", "Охорона ландшафтів").