Програма вивчення навчальної дисципліни “ Технічна експлуатація транспортних засобів” складена відповідно до освітньо-професійної програми підготовки бакалаврів спеціальності: 015 Професійна освіта (Транспорт).

Мета та завдання навчальної дисципліни

1.1. Метою викладання навчальної дисципліни “ Технічна експлуатація транспортних засобів ” є формування системи професійних знань і навиків у галузі використання автотранспортного парку у виробництві

1.2. Основними завданнями вивчення дисципліни “ Технічна експлуатація транспортних засобів ” є ознайомлення з методами експлуатації МТП, ремонтом машин та забезпечення їх ефективного використання.

 1.3. Згідно з вимогами освітньо-професійної програми студенти повинні:

знати: організацію експлуатації транспортних машин на автотранспортних підприємствах, технології ремонту автомобілів і відновлення їх деталей та вузлів, особливості ремонту автомобілів і транспортних машин, проектування виробничих цехів і ділянок автопідприємств.

вміти: чітко орієнтуватись у економіко-виробничих відносинах на автопідприємствах, приймати обґрунтовані, вірні рішення на виробництві та кваліфіковано проводити навчально-виробничу діяльність учнів із їх використанням

Інформаційний обсяг навчальної дисципліни

Змістовий модуль 1. Експлуатація транспортних засобів

Тема 1.1. Вступ. Загальні відомості про експлуатацію та технічне обслуговування автомобілів. Нормативна база ТО автомобільного транспорту

Загальні відомості про експлуатацію транспортних машин та ремонт автомобільного транспорту.

Постанови, розпорядження, накази Державтоінспекції, Держтехнагляду та органів вищої, професійної та середньої системи освіти: методичні, нормативні і керівні матеріали з питань експлуатації транспортних машин та ремонту автотранспортних засобів і механізмів.

Тема 2.1. Технічні умови, нормативи, держанні стандарти та інструкції з технічного обслуговування та ремонту автомобілів, агрегатів, обладнання і механізмів та їх випробування.

 

Змістовний модуль 2. Технічне обслуговування під час експлуатації транспортних засобів

Тема 2.1. Поняття про технологічний процес. Прибирально-мийні роботи. Контрольно-діагностичні та інші роботи кривошипно-шатунного та газорозподільного механізмів, систем охолодження та живлення, трансмісії, ходової частини, механізмів керування, електрообладнання, змащувальні , сезонне обслуговування автомобілів. Система технічного обслуговування (ТО) автомобілів

Призначення і основи системи. Положення про технічне обслуговування і ремонт дорожніх транспортних засобів автомобільного транспорту. Види технічного обслуговування і ремонту автомобілів і їх техніко-економічна характеристика. Нормативи трудомісткості ТО і ремонту та їх коректування.

Тема 2.2. Безпека технічного обслуговування

Основні види робіт і методи забезпечення технічної готовності транспортних засобів та їх зберігання. Основні положення планово-попереджувальної системи технічного обслуговування і ремонту машин. Графіки технічного обслуговування і ремонту рухомого складу. Технологічні картки обслуговування автомобілів, програми ремонтно-обслуговуючого виробництва.

Безпечне ТО автотранспортного парку. Регулювання машин і обладнання. Вимоги нормативно-технічної документації, правил обов’язкової сертифікації до технічного стану та робочих параметрів транспортного засобу.

Охорона навколишнього середовища від шкідливих впливів автомобільного транспорту. Шляхи зниження впливу автомобілів на навколишнє середовище. Утилізація відходів автомобільного порту.

 Змістовний модуль 3. Основи діагностування транспортних засобів під час експлуатації.

Тема 3.1. Технічна діагностика транспортних засобів

Ознаки, причини і наслідки можливих несправностей, які виникають в процесі експлуатації автомобілів, способи їх виявлення і усунення.

Призначення і види діагностики. Теоретичні основи технічної діагностики. Місце діагностики у технологічному процесі. Завдання, принципи та методи діагностування, засоби, процеси і технологія діагностування автомобілів, основні діагностичні параметрами та теоретичні основи застосуванням діагностичного обладнання. Організація діагностування. Діагностичні операції. Застосування стичного обладнання та контрольно-вимірювальних приладів. Методика діагностування технічного стану машин, механізмів та обладнання. Оформлення документів за результатами діагностування. Правила техніки безпеки при користуванні діагностичним обладнанням та контрольно-вимірювальними приладами. Оцінка технічного стану об’єктів автотранспортного комплексу.

Тема 3.2. Параметри технічного стану складальних одиниць механізмів, машин та обладнання. Технічний а залишковий ресурс машин й обладнання. Визначення потреби в ремонті чи технічному обслуговуванні. Корегування нормативів технічного обслуговування та ремонту в залежності від умов експлуатації.

 

Змістовний модуль 4. Ремонт вузлів, агрегатів і пристроїв. Технологія капітального ремонту. Способи відновлення деталей

Тема 4.1. Ремонтно-технічне та діагностичне обладнання

Завдання з комплексної механізації технологічних процесів. Організація робіт з технічного обслуговування та ремонту автотранспортних засобів. Принцип дії та будова профілактично-діагностичного обладнання, контрольно-вимірювальних приладів та інструментів. Принципи та засоби комплексної механізації технологічних процесів технічного обслуговування та ремонту автотранспортних засобів, принцип дії, будову та особливості експлуатації технологічного устаткування АТП та СТО та підприємств АПК.

Правила техніки безпеки при користуванні ремонтними пристроями та інструментами. Правила використання спеціального обладнання, пристроїв та інструментів, які застосовуються при технічному обслуговуванні. Правила налагодження ремонтно-технічного та діагностичного обладнання, інструментів та приладів.

Тема 4.2.Технологічні операції на ремонтно-технологічному обладнанні і устаткуванні.

Принцип розрахунку кількості і вибору необхідного обладнання для забезпечення комплексної механізації зон та дільниць автопідприємств. Комплекти технологічного обладнання для комплексної механізації процесів технічного обслуговування та ремонту. Методи розрахунку і конструювання технологічного устаткування. Монтаж нового обладнання і машин, його обкатка і випробування. Організація процесів технічного обслуговування технологічного обладнання та ремонту.