Формування сучасного кваліфікованого спеціаліста за освітньо-професійною програмою  «Харчові технології та інженерія»  вимагає забезпечення знань з курсу хімії. Їх вивчення сприяє розумінню хімічних та фізико-хімічних основ технології виготовлення та зберігання харчових продуктів, розумінню взаємозв’язку між хімічним складом (якісна та кількісна характеристика), фізико-хімічними властивостями сировини та матеріалів і технологічними характеристиками виробів з них. Знання хімії дає можливість спеціалістові розуміти суть процесів у різних галузях харчових виробництв, кваліфіковано керувати технологічним процесом, науково його обґрунтовувати та вдосконалювати з метою отримання високоякісних продуктів та раціонального використання перероблюваної сировини. А також дає уявлення щодо впливу шкідливих факторів на життєдіяльність живих організмів, допомагає краще використовувати методи захисту організму від її впливу