Закон України «Про екологічну експертизу» від 9 лютого 1995 р. N 45/95-ВР регулює відносини в області екологічної експертизи. Він спрямований на реалізацію конституційного права громадян України на безпечне навколишнє середовище за допомогою попередження негативних впливів господарської й іншої діяльності на це середовище й передбачає реалізацію конституційного права суб’єктів України на спільне ведення питань охорони навколишнього середовища й забезпечення екологічної безпеки.

Більшість питань, які виникають у процесі управління станом навколишнього природного середовища, пов'язані з реалізацією екологічної експертизи різноманітних об'єктів. До таких об'єктів належать діючі господарські об'єкти та екологічні ситуації, проектні та передпроектні матеріали, документація по впровадженню нової техніки, технологій та багато іншого.

Стратегія, механізми, алгоритми здіснення таких експертиз і опановуються студентами при вивченні навчальної дисципліни «Екологічна експертиза». При формуванні навчальної дасципліни важлива роль приділена питанням поєднання галузевого та територіального принципів у екологічній експертизі.

Засвоєння курсу «Екологічна експертиза» студентами базується па знаннях, отриманих під час вивчення таких фундаментальних дисциплін як «Загальна екологія (та неоекологія)», «Ландшафтна екологія», «Метеорологія і кліматологія», «Ґрунтознавство», «Біологія», «Геологія з основами геоморфології» тощо.

Опанування змістом навчальної дисципліни передбачає значний обсяг активної творчої діяльності студентів у межах аудиторної та поза аудиторної роботи.

Курс „Екологічна експертиза” поділений на 3 змістовних модулі: Головні аспекти, нормативна база, державне регулювання та управління у галузі екологічної експертизи”; „Порядок проведення та економічний механізм здійснення екологічної експертизи”; „Методологія екологічної експертизи”